~~  Ruud bytes ~~
Een dag niet geknutseld is een verloren dag
- - - - - - - - - - - - © - 2010 - - - - - - - - -

 Ik heb een Pil alarm gemaakt voor DE Pil.

 

Er zijn vandaag de dag natuurlijk meerdere mogelijkheden om je te waarschuwen dat je de pil moet slikken bijvoorbeeld je mobieltje. Het nadeel is dat het niet altijd uitkomt om hem te slikken als je gebuzzed wordt.

Deze werkt goed als je voor het slapen gaan de pil slikt. Hij houd er rekening mee dat je op verschillende tijden naar bed gaat.

Door hem aan te zetten start er een tijd van ongeveer 22:00 uur waarna er een rood ledje gaat branden ter indicatie dat je de pil nog moet slikken. Om je verder er op attend te maken knippert er continue een groen ledje. Na het slikken reset je de schakeling met de schakelaar zodat hij weer rustig groen knipperd. Door het bij de wastafel te zetten zul je het 99 keer van de 100 zien staan knipperen. Mocht je een keer te diep in het glaasje gekeken hebben dan brandt smorgens nog steeds het rode ledje zodat je hem alsnog kunt slikken.

Het groene ledje krijgt maar weinig stroom en brand zwak, omdat het batterij gevoed wordt maar is  's avonds goed te zien, zo kan hij ook mee op vakantie en kan het in de toilettas rustig door tellen.

 

Het zijn twee in serie geschakelde tellers/delers 4060. Van de eerste is een uitgang gebruikt om het groene ledje te laten knipperen en de hoogste uitgang stuurt het tweede IC.

Ik heb een tien slagen potmeter gebruikt omdat dat makkelijker is om die lange tijd in te stellen.

De batterij 9V komt eerst een zener tegen om het stroomverbruik laag te houden. Die dipswitch is nog geplaatst om wanneer de batterij leeg begint te raken en de spanning zakt zover, dat het knipperen van de groene led stopt, de zener te overbruggen zodat je de laatste energie nog uit de batterij haalt, de schakeling werk dan toch nog een maand extra.